top of page

Aronia melanocarpa ve bileşenleri influenza virüslerine karşı antiviral aktivite göstermektedir

  • Yazarın fotoğrafı: Kefiliz
    Kefiliz
  • 28 Eyl 2024
  • 4 dakikada okunur

Sehee Park a b 1Jin Il Kim a b 1Ilseob Lee a b 1Sangmoo Lee a bMin-Woong Hwang a bJoon-Yong Bae a bJun Heo a bDonghwan Kim a bSang-Zin Han cMan-Seong Park a b

 

A

Mikrobiyoloji Bölümü, Hallym Üniversitesi, 1 Hallymdaehak-gil, Chuncheon, Gangwon-do 200-702, Kore Cumhuriyeti

B

Tıbbi Bilim Araştırma Merkezi, Tıp Fakültesi, Hallym Üniversitesi, 1 Hallymdaehak-gil, Chuncheon, Gangwon-do 200-702, Kore Cumhuriyeti

C

Yaşam Bilimleri Bölümü, Doğa Bilimleri Fakültesi, Hallym Üniversitesi, 1 Hallymdaehak-gil, Chuncheon, Gangwon-do 200-702, Kore Cumhuriyeti

 

 

14 Ağustos 2013

 

 

Grip virüsü dünya çapındaki insan popülasyonlarında oldukça bulaşıcıdır ve yılda yaklaşık 250.000-500.000 ölüme neden olur. Aşılar ve antiviral ilaçlar genellikle duyarlı bireyleri korumak için kullanılır. Ancak aşıların antijenik uyumsuzluğu ve mevcut antiviral ilaçlara karşı dirençli suşların ortaya çıkması, yeni bir geniş spektrumlu anti-influenza ajanı geliştirmek için acil bir ihtiyaç yaratmıştır. Burada, birkaç polifenolik bileşen içeren çok yıllık bir çalı türünün meyvesi olan Aronia melanocarpa'nın (siyah chokeberry, Aronia), oseltamivire dirençli bir suş da dahil olmak üzere farklı influenza virüsü alt tiplerine karşı in vitro ve in vivo etkinliğe sahip olduğunu bildiriyoruz. Aronia'nın bu anti-influenza özellikleri, ellagik asit ve mirisetin olmak üzere iki bileşene atfedilmiştir. Bir in vivo terapötik fare modelinde, Aronia, ellagik asit ve mirisetin fareleri ölümcül mücadeleye karşı korumuştur. Bu sonuçlara dayanarak, Aronia'nın antiviral ajanlar için değerli bir kaynak olduğunu ve ellagik asit ve mirisetinin grip tedavisinde potansiyel taşıdığını ileri sürmekteyiz.

Grip virüsleri insanlarda akut solunum sıkıntısına neden olur [1]. Enfeksiyon başladıktan sonra, bu virüsler bireysel bağışıklık sistemleri tarafından ortadan kaldırılmadan önce solunum semptomları üretir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar gibi çeşitli tipte komplikasyonların eşlik ettiği vakalarda, grip virüsleri ciddi klinik sonuçlara neden olur ve dünya çapında her yıl 250.000-500.000'e kadar insan ölümünden sorumludur [1]. Pandemi farklı ölüm tahminleri verir. 1918-19'da, 40 milyondan fazla insan bir H1N1 influenza pandemisine maruz kaldı [2]. Daha yakın zamanda, tahmini 570.000 ölümün 2009 pandemisi H1N1 (pH1N1) enfeksiyonlarıyla ilişkili olduğu bulundu [3]. Tekrarlayan ve aralıklı influenza enfeksiyonları, bu solunum yolu patojenlerine karşı etkili müdahale yöntemlerinin organize edilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır.

Aşılar, influenza enfeksiyonlarına karşı tercih edilen birincil kontrol önlemi olarak kabul edilir. Ancak, hayal kırıklığı yaratan aşı etkinliği hem çok genç hem de çok yaşlı hastalar için endişe yaratmıştır [4], [5] ve inaktif trivalan influenza aşıları (TIV) sağlıklı alıcılarda bile her zaman uygun humoral tepkileri vermemektedir [6]. Bu teknik engellerin üstesinden gelmek için, etkili adjuvan takviyesi [7] veya aşı uygulaması için alternatif bir yol [8], diğer metodolojik atılımlarla birlikte araştırılmıştır [9]. Antiviral ilaçlar da influenza hastalarının tedavisi için mevcuttur [10]. Ancak, antiviral dirençli suşların ortaya çıkması, doktorların klinik durumlarda uygun bir ajan seçmesini zorlaştırmaktadır [11]. Ek olarak, oseltamivir dirençli suşların oseltamivir duyarlı muadillerine karşı gelişmiş patojenitesi [12] ve aşırı performans olasılığı [13], yeni anti-influenza ajanları geliştirmenin acil gerekliliğini vurgulamaktadır. Polifenolik ajanlar bir alternatif olabilir. 1990'lardan bu yana çeşitli polifenoller, grip karşıtı bir ilaç olarak potansiyel kullanımları açısından araştırılmış ve grip enfeksiyonunu baskılayarak in vitro ve/veya in vivo etkililik gösterilmiştir [14], [15].

Kuzey Amerika'ya özgü bir kara chokeberry olan Aronia melanocarpa (Aronia), polifenol açısından zengin çok yıllık bir çalıdır ve tıbbi potansiyeli açısından yoğun bir şekilde incelenmiştir [16]. Aronia'nın bazı kimyasal bileşenleri viral hastalıklara karşı test edilmiştir [17]. Özellikle, izoquercetin [18], kaempferol [19], ferulik asit [20], kafeik asit [21] ve hidroksibenzoik asit [22], anti-influenza aktivitelerine dayanarak değerlendirilmek üzere önerilmiştir. Ellagik asit durumunda, oseltamivir ile aynı anda uygulandığında Madin-Darby köpek böbreği (MDCK) hücrelerinde H3N2 viral replikasyonuna karşı sinerjik etkinlik bulunmuştur [23]. Bununla birlikte, Aronia polifenollerinin in vivo etkinliği henüz açıklığa kavuşturulmamıştır.

Bu çalışmada, Aronia ve kimyasal bileşenlerinin influenza virüslerine karşı in vitro ve in vivo potansiyelini test ettik. Virüsidal testler, yüzey glikoprotein inhibisyon testleri, replikasyon inhibisyon testleri ve in vivo terapötik değerlendirme sonuçlarına dayanarak, Aronia, ellajik asit ve mirisetinin antiviral terapötikler olarak geliştirilme potansiyeline sahip olduğu sonucuna vardık.

 

Bu çalışma, Kore Cumhuriyeti Hayvan, Bitki ve Balıkçılık Karantina ve Teftiş Ajansı'nın Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu'ndaki önerilere sıkı sıkıya bağlı kalınarak gerçekleştirildi. Protokoller, Hallym Üniversitesi Kurumsal Hayvan Bakımı ve Kullanım Komitesi tarafından onaylandı (İzin Numarası: Hallym 2012-22).

 

A/Korea/01/2009 (pH1N1 virüsü, H1/K09) ve A/Korea/2785/2009 (nöraminidaz (NA) proteininde H275Y mutasyonuna sahip pH1N1 virüsü, H1/K2785) virüsleri

 

Aronia'nın mevsimsel, oseltamivire dirençli ve H5N1 influenza virüslerine karşı etkinliği

Aronia'nın anti-influenza etkinliği, oseltamivir dirençli H1/K2785 suşu ve HPAI rH5/IS06 virüsü dahil olmak üzere mevsimsel influenza virüslerine (H1/K09, H3/PE16 ve B/BR60) karşı virüs öldürücü testte değerlendirildi. Bu deneyde, 0,0625–0,5  mg Aronia tüm test edilen virüslere karşı çapraz reaktif etkinlik gösterdi. H5 ve insan B alt tipleri için nispeten yüksek konsantrasyonlar gerekmesine rağmen, 0,0625  mg Aronia H1 ve H3 virüslerine karşı viral plakların neredeyse %70'ini inhibe etti.

 

Tartışma

Şu anda insanlar için grip enfeksiyonuna karşı sınırlı tıbbi seçenekler mevcuttur. Aşılar ve antiviral ilaçlar iki ana karşı önlemdir. Ancak, bir aşı uyumsuzluğu ve antiviral dirençli mutantların ortaya çıkması yeni tıbbi müdahale yöntemlerinin geliştirilmesini talep etmektedir. Alternatif veya doğal bir çare olarak, polifenolik bileşikler kanserler, kardiyovasküler hastalıklar ve nörodejeneratif hastalıklar gibi kronik hastalıkların önlenmesi için yoğun bir şekilde araştırılmıştır.

 

Teşekkürler

Bu çalışma, Sağlık ve Refah Bakanlığı Kore Sağlık Teknolojisi Ar-Ge Projesi (Hibe No. A103001 ), Kore Ulusal Araştırma Vakfı Tıbbi Araştırma Merkezi Programı (Hibe No. R13-2005-022-02002 ) ve Hallym Üniversitesi Uzmanlık Fonu (Hibe No. HRF-S-41 ) tarafından sağlanan hibelerle desteklenmiştir. Dr. Chun Kang'a (Grip Virüsleri Bölümü, K



CDC, Osong, Kore Cumhuriyeti), Dr. Peter Palese'ye ve Dr. Adolfo García-Sastre'ye (Mikrobiyoloji Bölümü, Mount

 



Kaynak:

Comments


bottom of page